Acoperisul casei

Ce model de acoperis vreti sa aveti la casa noua? Un acoperis meditarean tip terasa, un acoperis clasic in una, doua, trei sau patru ape? Un acoperis cu turnulete, sau cu diverse lucarne sau fereste tip velux?

Tony spune:
Pentru optimizarea costurilor cu acoperisul, folositi unul clasic in doua ape, fara fereste velux. In cel mai bun caz adaugati una sau doua lucrane, in cazul in care aveti o mansarda.

Tipurile de acoperis depind destul de mult si pot fi mai simple sau mai complicate. Cu cat sunt mai complicate, mai mult ca sigur costa mai mult, ca urmare evitati sa aveti astfel de acoperisuri cu diverse pante, lucarne, unghiuri diverse. Mergeti in directia aceasta daca tineti neaparat sa aveti o arhitectura futurista a casei si a acoperisului.

Acoperisul casei se planifica si in functie de zona unde se contruieste casa, mai ales in functie de tipul de precipitatii si cantitatea acestora de-a lungul anului. Atfel acoperisurile plate in forma de terasa se intalnesc in zonele cu putine precipitatii (ploaie, zapada), iar cele cu panta mai mare se intalnesc in zonele de munte cu precipitatii abundente. Au o panta cat mai mare acolo unde ninge mult, pentru a permite zapezii sa se scurga mai repede.

In zona noastra acoperisurile plate sunt destul de riscante, izolatia acestora fiind punctul cheie, ai nevoie de specialisti pentru a realiza o izolatie corecta. Chiar si asa, riscul de a avea infiltratii de apa este mult mai ridicat fata de unul clasic. Similar acestora sunt si balcoanele sau terasele dechise expuse direct la ploaie. Rar o sa gasiti astfel de zone care si dupa cativa ani sunt intr-o stare buna fara infiltratii.

Ca urmare sfatul meu este de a alege un acoperis clasic in doua ape, astfel o sa aveti costuri mai mici, riscuri de infiltratii scazute, dezavanatjul fiind ca o sa aveti o arhitectura foarte clasica, unii o sa spuna chiar anosta :-).

Indiferent de ce tip de acoperis va decideti sa faceti, este foarte important sa il izolati foarte bine. Se spune ca o casa pierde cea mai mare parte din caldura prin zona superioara / acoperis. Izolati tot ce se poate cu materiale cat mai bune, desi o sa descoperiti costuri interesante pentru materialele de izolat. Izolati pe partea interioara cu un strat cat mai gros de vata minerala (sau spuma, sau alte materiale alternative), izolati plafonul / ultima placa daca aveti pe parte podului (tot cu vata minerala), tineti cont de condesul care se poate face si de aerisirea podului.

Accesul in pod este si el important, usa / scara din punctul meu de vedere trebuie sa indeplineasca doua criterii:

  • sa fie usor accessibila, destul de mare si manevrabila chiar si de un copil mai mare
  • sa ofere un grad ridicat de izolare (daca tot facem izolatie la tot podul, si la usa trebuie sa avem fim atenti)

As evita ferestrele de tip velux datorita faptului ca trebuie sa fiti foarte atenti la ele sa fie inchise in caz de precipitatii mai intense. Sunt foarte frumoase si aduc lumina in spatiu respectiv, numai ca sunt foarte pretentioase in a fi inchise atunci cand incep precipatiile intense, altfel o sa aveti o mica inundatie in zona respectiva. Fie le tineti mereu inchise, fie le deschideti numai cand sunteti in zona :-). O abordare alternativa este o lucarna si aveti posibilitatea unei ferestre verticale normale.

Un lucru de care as tine cont este de orientarea acestuia fata de soare, de a avea o suprafata plana destul de mare catre sud. Daca inca nu v-ati gandit, acesta poate fi folosit pentru a monta panouri solare si fotovoltaice, iar aceasta orientare ofera cel mai bun aport de luminca solara directa. Fie o sa montati aceste panouri din timpul constructiei, fie puteti sa folositi pe viitor, dar e bine sa fie deja orientat in acest fel.

Nu o sa tratez in acest post ce tip de invelitoare de tabla sau tigla sa folositi, sfatul fiind sa alegeti una de calitate, in functie de bugetul pe care vi-l permiteti.

Leave a comment