Cabluri, prize si intrerupatoare

In proiectele initale, instalatia electrica si de curenti slabi (internet, tv, fara a tine cont de alarma, camere video si altele) este una clasica minimalista si poate fi imbunatatita si optimizata pentru a tine cont de toate nevoile noastre. Mai jos sunt cateva sfaturi si detalii la care unii poate nici nu s-au gandit, dar s-au lovit de aceste mici probleme dupa ce toate cablurile erau trase, prizele si intrerupatoarele au fost montate si au incep sa le foloseasca.

Tony spune:
Ganditi in detaliu fiecare priza, intrerupator, punct de iluminat, consumator unde o sa fie exact plasat in casa, sau in afara acesteia. Centralizati toate cablurile de toate felurile in camera tehnica.

Mie nu imi place sa vad cabluri aparente prin casa, prelungitoare sau diverse prize multiple. Sigur nu o sa scapati de ele, dar macar sa le limitati numarul acestora cat puteti de mult inca din faza de planificare si constructie. Cum spuneam, proiectele initiale DTAC nu prevad astfel de detalii, ci ca in camera X avem o priza, un intrerupator si un corp de iluminat. Nu spun nimic despre pozitionare, numar de prize efectiv, cate intrerupatoare si asa mai departe.

Trebuie sa constientizati prima data faptul ca aveti nevoie de curent si cabluri in mai multe zone decat in casa propriu zis:

  • podul si balcoanele (daca aveti)
  • pe exteriorul casei (lumini si prize, camere video)
  • la poarta de intrare (poarta electrica, interfon)
  • iluminatul curtii (gard, stalpi de iluminat, put si pompa, instalatii de udat)
  • iluminatul anexelor (baraca, foisor, …)

O parte din iluminatul exterior poate fi rezolvat folosind corpuri de iluminat solare (cu senzor de prezenta sau fara), pe care le puteti achizitional si instala ulterior. Altele (cum ar fi camerele video) pot fi rezolvate prin baterii sau transmitere de date wi-fi. Pentru celelalate este nevoie de a fi trase cabluri si stabilit exact unde va fi un bec, o priza sau un alt consumator. Bineinteles, se pot face modificari ulterior, dar mai mult ca sigur vor insemna deranj, spargeri sau gauri prin pereti, cabluri aparente si costuri suplimenatare.

Pentru mai multe detalii despre fiecare categorie in parte am scris in posturile individuale de mai jos:

Sugestia mea este de a aduce toate cablurile in camera tehnica, atfel o sa aveti un singur loc in casa unde sa puneti diverse echipamente: panou electric parter, router wi-fi, switch, alarma, DVR (pentru camerele video). Foarte frumos acestea pot sta intr-un rack (mai putin panoul electric). Pentru casele cu etaj trebuie a aveti in vedere un panol electric la etaj, dar si o posibila extensie de wi-fi.

Optimizari pot fi facute impreuna cu electricianul odata ce o sa ii dati toate detaliile de mai sus (mai ales cele din posturile detaliate) imediat dupa faza la rosu. Important este sa ganditi cat mai mult cum o sa folositi aceste instalatii, ce consumatori o sa aveti nevoie si unde vor fi acestia plasati.

Un exemplu este banalul televizor, dar in acelasi timp si cel mai complex. Noile televizoare smart au nevoie pe langa curent si cablu TV, au nevoie de internet, iar conexiunea wi-fi poate fi problematica si avem nevoie de cablu direct. Ca urmare este important sa stim unde va fi plasat exact televizorul sau televizoarele, pentru a aduce cele 3 cabluri si prize undeva in spatele lui. Marea majoritate a oamenilor isi pun TV in living, dar nu stiu de la inceput pe care perete. Altii vor in bucatarie, altii vor in dormitoare, terase exterioare sau chiar poduri.

Toate aceste detalii o sa va ajute sa identificati exact nevoia, si a nu face modificari majore in perioada imediat urmatoare. Cu cat o sa a aveti mai multe prize, intrerupatoare, locuri de iluminat, aceste vor genera costuri suplimentare pentru materiale (cabluri, prize, intrerupatoare, corpuri de iluminat) si manopera. Trebuie sa puneti in balanta nevoia efectiva, un cost suplimentar sau posibile alte modificari ulterioare. Imediat ce ati gandit aceste detalii faceti un sumar al urmatoarelor:

  • numarului de locuri de priza (+numar de prize pe fiecare tip in parte)
  • numar de intrerupatoare
  • numar de corpuri de iluminat

Comparati acest inventar cu cel din proiectul initial si observati diferentele, cel mai probabil aceste diferente se vor reflecta proportional in costurile reale ale instalatiilor electrice daca aveti deja un estimat. Marea majoritate dintre aceste costuri se vor amortiza in timp prin faptul ca nu o sa mai cumparati pe viitor prelungitoare in casa sau nu o sa faceti o extindere de retea electrica sau o sa aveti conformul dorit.

Inchei aici acest post, care se refera mai mult la o constientizare, pentru cei care isi fac o casa noua, a faptului ca aveti nevoie sa stiti foarte bine care vor fi consumatorii din casa si din exterior. Cand cumparati o casa deja facuta, nu aveti acesta posibilitate sa ajustati intr-un mod usor si placut.

Leave a comment