Instalatia electrica – exterior

Nu numai in interiorul casei avem nevoie de instalatie electrica, ci si in exteriorul acesteia. Multi nu realizeaza acest lucru la inceputul constructiei unei case si se confrunta cu aceasta problema ulterior, poate nefiind inca pregatiti cu astfel de costuri suplimentare.

Tony spune:
Nu ignorati exteriorul casei si zona curtii atunci cand realizati instalatia electrica, atat din punct de vedere al dimensionarii acesteia, dar si a viitoarelor nevoi pe care o sa le aveti in curte sau gradina.

Mai jos sunt majoritatea locurilor din exteriorul casei unde cineva ar avea nevoie in timp de curent electric:

Iluminatul exterior al casei

Multi folosesc lumini exterioare amplasate pe peretii exteriori, scarile exterioare sau terase. Acestea au nevoie de cabluri trase dupa faza la rosu, dar si de intrerupatoare de unde se vor aprinde aceste lumini. Aceste intrerupatoare pot fi pozitionate fie in casa (facand parte din instalatia electrica din interior), fie in zone exterioare.

Sfatul meu este de a pune aceste lumini, acolo unde chiar aveti nevoie, si unde o sa le folositi si nu exagerati. Cele mai folosite zone sunt intrarile in casa, terasele si zona parcarii.

Un detaliu de care trebuie sa tineti cont este folosirea corpurilor de iluminat cu senzori de prezenta (este posibil sa nu aveti nevoie de intrerupator in acest caz) si cele cu incarcare solara (care bineinteles nu au nevoie de cabluri). Aceste corpuri au avantajele lor (se pot monta ulterior, nu necesita fire, nu consuma curent), dar si dezavantaje (se aprind cand vor ele (prezenta sau intensitate luminoasa), e posibil sa nu tina toata noaptea, e posibil sa nu fie destul de intense, au numai lumina led, nu pot fi plasate in zone cu multa umbra).

Tot pe exteriorul casei este util sa aveti si prize de exterior, macar una pe fiecare parte sau colt al casei. Aceste pot fi folosite in timp in diverse scopuri: masina de tuns iarba, aspirator masina, gratare electrice, instalatii de luminite iarna, diverse scule electrice (bormasina, trimer, polidisc, aparat de curatat cu presiune …) pe care o sa le folositi in afara casei.

Iluminatul gardului si al curtii

Pentru iluminatul gardului sau al curtii opteaza mai ales cei care au curti mari. Acest lucru se realizeaza fie prin aplice puse pe gard, sau prin stalpi independenti de diverse inaltimi. Cablurile pentru acestea pot fi aparente sau incluse in tencuiala / structura gardului sau ingropate in pamant in cazul stalpilor.

Anexele

De obicei orice anexa va avea nevoie de curent (prize si iluminat). Includeti prize si corpuri de iluminat atat in interiorul anexei, cat si pe exterior, fiind foarte folositoare pentru diverese scopuri (vezi Iluminatul exterior al casei).

Sugestia este de a plasa in anexa un mic tablou electric, legat la tabloul principal. Din acesta legati tot ce insemana curent electric in curte si anexe.

Put / Pompe / Irigatie

Multe case au put si automat o pompa si hidrofor care au nevoie de curent. Pe langa acestea, este posibil sa vreti sa instalati si un sistem de irigatie, care si acesta are nevoie de curent. In zona putului, instalati si ceva pentru lumina, este posibil sa aveti nevoie sa lucrati in aceea zona si seara sau noaptea.

Access / camere video

Accesul in curte poate fi automatizat. Aceasta automatizare a portilor, fie ca vorbim de poarta auto, fie ca vorbim de poarta pietonala, are nevoie de curent electric. Pe langa aceste automatizari, identificati daca aveti nevoie de o camera video in zona portilor. Anumite camere video au nevoie de curent, altele functionand pe baterii.

Camerele video pot fi plasate fie pe peretii exteriori fie pe diversi stalpi aflati la inaltime. In functie de tipul camerelor sau solutia de monitorizare aleasa aveti nevoie de curent electric sau nu in acel loc.

O buna parte dintre aceste detalii pot fi gandite inca din faza de Planificare a casei, dar si ulterior, imediata dupa faza la rosu, iar altele chiar si dupa finalizarea constructiei casei.

Leave a comment