Centralizarea instalatiilor sanitare

Costurile cu instalatiile sanitare pot fi reduse prin centralizarea incaperilor care au nevoie de acestea. O arhitectura corecta si optimizata a acestor incaperi trebuie realizata inca de la momentul Planificarii casei.

Tony spune:
Planificati incaperile care au nevoie de instalatii sanitare (bai, bucatarii, camera tehnica) sa stea unele langa altele, sau unele peste celelalte altele in cazul caselor cu etaj sau a caselor mari.

Cand vorbim de instalatii sanitare ne referim la circuitele si tevile pentru apa calda, apa rece, scurgeri menajere si incalzire (normala sau prin pardoseala). Acestea trebuie grupate astfel incat costurile de materiale si manopera sa fie mai mici. Sa le luam pe rand si sa le analizam pe fiecare:

Tevile de apa rece si calda pleaca de obicei catre celelalte incaperilor care au nevoie de instalatii de apa din camera tehnica. Sugestia este ca acestea sa fie grupate in jurul camerei tehnice sau deasupra acesteia – un deziderat nu usor de realizat mai ales in casele mai mari.

Daca ne uitam la parterul unei case, ideal este sa avem camera tehnica intr-o zona centrala sau intr-un colt, langa bucatarie si baie, astfel incat traseul tevilor sa fie cat mai mic. Pentru etaj, idel ar fi ca deasupra camerei tehnice sa fie deja una dintre bai (cea mai folosita). Daca nu este posibil, ar trebui ca baia sau baile de la etaj sa fie deasupra bucatariei sau unei bai de la parter. Un alt motiv, in afara de cel de cost, pentru care trebuie sa incercam sa facem trase cat mai mici este legat de apa calda: cu cat un dus sau o chiuveta este mai departe de camera tehnica, timpul pana cand ne va curge apa calda este mai mare, irosind astfel apa si energie de a produce aceea apa.

Scurgerile de apa menajera (chiuveta, dus, toaleta) ies din casa sub nivelul pamantului, prin placa de la parter si ajung in canalizare exterioara a casei. Cu cat acestea sunt mai multe, cu atat canalizarea exterioara o sa fie mai lunga si mai complexa avand nevoie de spaturi, tevi, coturi, canale suplimentare. La fiecare baie izolata (parter sau etaj) vom avea o astfel de coloana de scurgere. Ar fi bine sa aveti cat mai putine astfel de coloane de scurgere, una singura in cazul ideal. De asemenea, o astfel de coloana venita de la o baie de la etaj, genereaza in camera de sub o nisa care trebuie acoperita cu o structura de rigips, placari cu faiata, generand alte mici costuri suplimentare.

Pentru instalatiile de incalzire normale, cu calorifere, avem aceeasi teorie de a avea trase de tevi cat mai mici, astfel, pozitionarea camerei tehnice intr-o zona centrala a casei ar fi ideala. Traseele tevilor cu agent termic, coloane de incazire pentru camerele unde avem calorifere si pozitionarea acestora fata de coloanele de incalzire vor deveni mai mici.

Pentru instalatiile de incalzire in pardoseala cu agent termic este important ca distribuitoarele pentru parter si etaj sa fie pozitionate in zona centrala a casei si cat mai aproape de camera tehnica unde se afla centrala. La incalzirea in pardoseala este ideal ca circuitele tevilor din pardoseala sa fie mici, nu la limitele specificate de producatori, avand astfel un randament mult mai mare.

Bineinteles, tot ceea ce am spus mai sus ar trebui sa fie un deziderat pentru orice arhitect si instalator, dar e bine sa le avem si noi in minte cand ne gandim la o casa noua si cand verificam planurile de arhitectura.

Leave a comment