Zona de parcare, nu garaj

Unde iti parchezi masina la o casa noua? Pe strada, in curte cu porti auto, in garaj (subteran / inclus in casa / separat)? Ai parcare pentru o masina, doua sau pentru mai multe (prietenii care vin in vizita)?

Tony spune:
Amenajeazati-va o zona de parcare cu access direct din strada, fara porti de access, fara gard si fara garaj. Asigurati-va ca zona este suficient de mare pentru cel putin doua locuri de parcare. Astfel o sa aveti un access usor, fara manevre complicate la intrare si iesire, putand sa intrati direct in casa in anumite situatii.

Iata mai jos cateva exemple de astfel de amenajare de parcare, unde gardul nu este la limita de proprietate, asa cum suntem obisnuiti. Zona de parcare are access direct din strada, fara a fi nevoiti sa deschidem porti si sa ne chinuim in fiecare zi cu manevre de parcare fiind incomodati de gard, porti sau stalpii acestora.

In anumite amenajari o parte din casa tine loc de “gard”, in acest fel reduceti costul gardului pe ceea zona. Este posibil sa hotarati ca nu aveti nevoie nici de poarta auto in acest caz, sau poate faceti una simbolica mai putin costisitoare.

Accessul in casa poate fi direct din aceasta zona daca proiectati intrarea in casa exact in aceasta zona.

Multi o sa vada acesta abordare mai putin sigura, faptul ca nu ai gard in aceasta zona si este expusa direct in strada poate fi tentant pentru hoti sau necunoscuti sa intre mai usor. Eu nu o vad asa, un rau intentionat si profesionist poate trece peste orice gard o sa aveti, insa fiecare poate sa aiba propria opinie. In cazul in care vrem sa securizam mai mult aceasta zona putem monta niste camere video de supraveghere.

Dimensionarea parcarii este iarasi importanta, si cred ca trebui sa te gandesti atat la masinile tale (1-2-3-4 …), dar si ale celor care pot sa iti vina in vizita. Daca spatiul va permite v-as sugera sa amenajati locuri de parcare pentru inca doua locuri fata de ceea ce ai tu si familia ta aveti nevoie. Vorbind de dimensiuni, un spatiu de 6mx6m = 36m2 este suficient pentru doua masini parcate una langa cealalta. Pentru confort, recomand un spatiu mai mare de 7mx7m = 49m2, pentru a fi usor sa parcati, sa deshideti usile larg, sa aveti access la portbagaj.

Aceasta zona poate fi acoperita la nevoie cu o pergola usoara, fie din lemn sau pe structura metalica. Eu unul nu mi-as face garaj, fiind o constructie costisitoare. Marea majoritate a celor care au garaj, nu il folosesc in scopul initial de tine masina in el, acesta ajungand in timp o camera mare de depozitare diverse obiecte. Daca aveti nevoie de asa ceva, amenjeati-va un spatiu destinat pentru acest lucru – o debara, o baraca, o anexa.

O astfel de zona (pavata) poate fi folosita si ca un teren de basket de exemplu prin amenjarea unui cos, fiind suficienta pentru joaca copiilor.

Decizia de a avea garaj sau parcare trebuie sa o luati de la inceput, de la planificarea Casei.

Parcare placuta!

Leave a comment